Alternatywy dla tradycyjnej serwatki – białko ryżowe, grochowe i konopne
29 maja 2019

Alternatywy dla tradycyjnej serwatki – białko ryżowe, grochowe i konopne

Post by Redaktor

Obecnie śmiało możemy stwierdzić, że odżywki białkowe są produktami stosowanymi nie tylko przez kulturystów i entuzjastów sportu. Z korzyści, jakie niosą może skorzystać każdy, kto chciałby spróbować diety wysokobiałkowej lub zwyczajnie zwiększyć ilość białka w swojej diecie. Są łatwe w przygotowaniu, nie zawierają szkodliwych substancji i są w miarę ekonomiczne. Niektóre osoby – głównie unikający nabiału – mogą zdecydować się na alternatywy tradycyjnej serwatki.

Jakie są alternatywy dla tradycyjnej serwatki? Hydrolizat i izolat?

Tradycyjne białko z serwatki nie zawiera samego białka. Obecna zarówno w koncentracie, jak i w izolacie laktoza może uczulać, szczególnie osoby dorosłe z nietolerancją. Zamiennikiem może być hydrolizat, który jest całkowicie pozbawiony cukru mlecznego. Nie każdy jednak preferuje białko pochodzenia mlecznego. Alternatywą dla takich osób może być białko wytworzone z innych produktów. Na popularności zyskują głównie: białko wołowe, konopne, jajeczne, grochowe, migdałowe i ryżowe. Każdy z wymienionych produktów wzbogacony jest o dodatkowe aminokwasy rozgałęzione (BCAA) niezbędne do prawidłowej syntezy białek mięśniowych i odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, najlepiej wypada białko konopne o zrównoważonym profilu tłuszczowym – za jego wyborem przemawia idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Na drugim miejscu znajduje się białko grochowe zawierające pełen komplet BCAA, dostarczając aż 20 – 25 gramów pełnowartościowego białka w jednej porcji produktu. Trzecim polecanym produktem jest białko ryżowe, zawierające dużą ilość żelaza, 2 gramy węglowodanów i 0 gramów tłuszczu.

Tags:

0 Comments

Leave a Comment